Ontwerp met de Souterrainarchitect


Voor de souterrainarchitect/bouwtechnoloog KING is het ontwerpen een specialisme geworden. Het kan een uitdagende ruimte zijn net onder uw voeten, een nieuwe bouwlaag!  En doordat elke vierkante meter heel duur is, zeker in Amsterdam, is het een beter alternatief dan verhuizen.

Kelder met tuin

Familie
Worden de kinderen groter, of wil u thuiswerken, of heeft u meer ruimte nodig dan kan een souterrain of kelderontwerp van KING de oplossing zijn, zeker als u graag op dezelfde plek wilt wonen. In veel gevallen z'n ze niet verbonden met de straat zodat uw woning een gezellige, intieme, warme en rustige plek wordt. Er zijn ook verschillende mogelijkheden: kantoor, hobbyruimte, gym, keuken, logeerkamer, walk-in closet en slaapkamers, bijna alles is te bedenken.

Kosten
De waardestijging van een huis met een souterrain is vaak hoger dan de bouwkosten. In veel gevallen is een souterrain/kelder dus een prima investering. Elke meter die je wint, is meegenomen. Als bij een pand de funderingen hersteld moeten worden, is dit zeker een goede aanleiding om dat te doen. In deze situatie kan de nieuwe fundering (gedeeltelijk) worden terugverdiend. De buren zijn verplicht om ook een deel van de kosten te dragen. Als ze niet willen kunnen ze in het uiterste geval door de gemeente verplicht worden gesteld. In bepaalde gebieden zijn voor funderingsherstel leningen via de gemeente tegen een lage rente aan te vragen. Voor rijksgebouwen, monumenten en beeldbepalende gebouwen kunnen subsidies worden aangevraagd.

Kelder met uitbouw

Techniek
Vroeger waren souterrains muf en donker met TL-verlichting. Ze waren alleen geschikt voor opslag en muizen. Tegenwoordig zijn de bouw- en verbouwtechnieken veel beter geworden, geschikte aannemers hebben de bouwtechnieken en KING heeft de bouwkennis en ervaring. Met het gebruik van een goed ontwerp kan het een gezellige, warme, intieme en droge ruimte worden en uw bewoonbaar oppervlak verdubbelen.

Mogelijkheden
Een souterrain of kelder hoeft niet per se bij de buitenmuren te stoppen, het kan verder de tuin in lopen. In Amsterdam kunt u vaak 2.5meter de tuin in en als u er toch bezig bent kunt u ook de begane grond met een aanbouw boven de kelder vergroten. KING heeft verschillende ontwerp varianten en vergunningen in de regio Amsterdam verkregen. Om een woning te vergroten zijn er zo veel restricties dat het aanschaffen van een kelder met een verbinding naar uw woning, de enige mogelijkheid is. De mogelijkheid om een souterrain/kelder in uw tuin te verlengen hangt van het bestemmingsplan af. Dit is meestal per gemeente / stadsdeel anders. Maar daarin is er nog ruimte voor mogelijkheden.

Kelder_Bilderdijkstraat

Verbouwen
Vaak wordt er aan bestaande kelders of souterrains jarenlang niets gedaan. Met een verbouwingsplan van KING kan een uitgeleefd en donker souterrain / kelder getransformeerd worden tot een ruime lichte ruimte. Met lichtinval kan de ruimte leefbaar gemaakt worden. Verlichtingstechnieken zijn veel beter geworden en met het juiste licht, materiaal en kleur kunt u uw bestaande souterrain transformeren.

Waarom deze site
Ik word vaak gevraagd om uit te leggen wat de stappen zijn om een souterrain te realiseren, van particulieren tot aannemers en makkelaars. Met begeleiding van KING wordt het duidelijk gemaakt. In deze website probeer ik uit te leggen wat het inhoudt, de stappen, de mogelijkheden en wat voor de omgevings(bouw)vergunningaanvraag nodig is.

kelder met uitbouw en 3 slaapkamers

Bouwen
Het bouwen onder uw woning moet deskundige en professioneel gedaan worden. Het is iets waarbij je geen risico wilt nemen, het moet goed gedekt worden.  Simpel genoeg gezegd en veel aannemers denken dan ook dat ze makkelijk een kelder kunnen bouwen, maar dit is niet altijd zo. KING kent veel geschikte adviseurs en aannemers en daardoor wordt uw bouwplan een succes. KING, een eenmanszaak van Roland King, is een onafhankelijk architect voor gericht professioneel advies en bouwbegeleiding-expertise in de regio Amsterdam en Noord-Holland.

Ik hoop dat ik u voldoende informatie heb gegeven.