Daglichttoetreding naar

Funderingsherstel met nieuwe aanbouw en kelder 110m², Amsterdam

Koekoek_detail

Voorbeeld koekoek detail

 

 

Daglichttoetreding met de SouterrainArchitect

Het is algemeen bekend dat natuurlijk daglicht goed is voor de gezondheid van elk mens. Om gezond en prettig te kunnen wonen en tevens op uw energie rekening te besparing is het goed natuurlijk daglicht in te brengen.

Gezondheid

Daglicht bestaat, in tegenstelling tot een aantal kunstlichtbronnen, uit alle kleuren van het kleurenspectrum. Daglicht wordt waargenomen als 'wit licht'. Doordat alle kleuren vertegenwoordigd zijn, zal elk voorwerp zijn 'natuurlijke' kleur hebben bij waarneming. Licht is voor de mens erg belangrijk, het heeft aantoonbare invloed op de gezondheid en de psyche.

Daglicht door ‘koekoeks’
Een kelderkoekoek, koekoek of ook wel vossengat genoemd is simpel uitgelegd een venster op het dak. Een uitgebouwde bak aan de kelderwand die voor lichtinval zorgt. Een klein dakkapel en een dakkoepel worden ook wel eens koekoek genoemd.

De koekoek kan zowel gemetseld als van beton zijn. Er steken randen boven het maaiveld uit om zo het instromen van water te voorkomen. De bovenkant wordt vaak een rooster worden afgedekt. Wanneer de begane vloer zich op een flinke hoogte boven het aangrenzende terrein bevindt, dan zijn normale kozijnen vaak al voldoende.

Omgevings(bouw)vergunningaanvraag
Om te controleren of er voldaan wordt aan de eisen die gesteld zijn aan de daglichttoetreding moet het verbouwplan getoetst worden. Ruimtes zoals een slaapkamer worden als verblijfsruimte benoemd, een berging of badkamer niet. Dat betekent dat er genoeg daglicht per verblijfsruimte aanwezig is. Dit wordt gedaan door een formulier conform de NEN 2057 en de eisen die in het bouwbesluit opgenomen zijn.  

Basisverlichting
De basis verlichting zorgt voor een algemene verlichting in de ruimte. De basis verlichting zorgt er voor dat je ziet waar je loopt en dat je ogen niet te veel op het licht en donker hoeven aan te passen. Dit zorgt voor een rustige omgeving waarin je ogen niet moe worden. Deze basisverlichting kan op verschillende manieren worden gemaakt. Vaak gebeurt dit door indirecte verlichting. Bij indirecte verlichting is de lichtbron zodanig verwerkt in de armatuur, dat het licht eerst op de wand, het plafond of zelfs de vloer valt, voordat het de kamer in komt. Door op slimme plaatsen dit soort indirecte verlichting aan te brengen kan de indruk worden gewekt dat de ruimte groter is of juist kleiner, wat bijdraagt aan een ruimtelijke of een intieme sfeer. Aangezien basisverlichting frequent gebruikt wordt, is de keuze voor een lichtbron bepalend voor het energieverbruik.