Souterrain naar

Funderingsherstel met nieuwe souterrain 70m², Amsterdam

Herstel

Funderingsherstel is eigenlijk het stuk voor stuk vervangen van de aangetaste en kapotte onderdelen, meestal met staalprofielen en beton. In het algemeen wordt met funderingsherstel bedoeld dat er een geheel nieuwe fundering gemaakt wordt.

In het kort
Bij een funderingherstel worden nieuwe palen in het pand geheid of gedrukt (in segmenten van circa 1,5 à 2 meter). Die worden geslagen op korte afstand van de dragende muren. Vervolgens wordt een vloer van gewapend beton gestort, die wordt verankerd aan de nieuwe palen en in de draagmuren. De nieuwe fundering is feitelijk de betonnen plak die de heipalen met de muur verbindt. Door de verankering (inkassing) brengt de betonvloer het gewicht van het gebouw over op de nieuwe palen.

Met een Souterrain / Kelder
Bij een kelderconstructie wordt er grond afgegraven tot er stahoogte onder de woonkamervloer ontstaat, waarna de funderingsvloer wordt gestort. De vloer bevindt zich ondergrond waterniveau, dat in Amsterdam tussen de 80 tot 150 centimeter onder het maaiveld ligt. De druk van het grondwater op de kelder is enorm, daarom wordt tijdens de bouw een damwand geslagen. Vanuit de gestorte vloer loopt een gewapende betonnen mantel tegen de damwand omhoog die wordt verankerd in de oude dragende muur. Die betonnen plint kan tussen de 40 en 60 centimeter dik zijn en moet waterdicht zijn.

De keuze in techniek hangt af van de omstandigheden van het project. Bij funderingsherstel persen aannemers de nieuwe palen met het nieuwe betonnen fundament -ofwel het huis op zich- als tegengewicht. Dit gebeurt trillingsvrij, waardoor de kans op schade tot het absolute minimum beperkt wordt. Nieuwbouw (zoals bijvoorbeeld een aanbouw) wordt met heien gefundeerd.

Wet
Als u een gezamenlijk dragende wand of een mandelige muur (gemeenschappelijk muur waar de kassen ingemaakt wordt) met de buren delen dan bent u volgens de privé recht verplicht om schriftelijke toestemming aan te vragen.